duminică, 4 mai 2014

Duminica Femeilor Mironosite - 2014















Duminica, 4 aprilie 2014, la Schitul "Sf. M. Mc. Gheorghe" din satul Closca, s-a savarsit Slujba Utreniei cu ceasul I, din Duminica Mironositelor.

Dupa momentul Doxologiei Mari, s-a savarsit Sfanta si Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Ioan Gura de Aur, Patr. Constantinopolului, iar la final, intreaga suflare a cantat Canonul Invierii Domnului.

La momentul predicii,  dupa citirea Pericopei Evanghelice, in care s-a relatat momentul cand Mironositele Femei mergeau spre mormantul Mantuitorului Iisus Hristos, pentru a-L unge cu miresme, dupa datina, dis-de-dimineata, se tanguiau zicand: "Cine ne va pravali noua piatra de la usa mormantului?", dar ajungand au gasit pe un tanar, sezand in partea dreapta, imbracat in haine albe, iar piatra fiind deja rasturnata; s-au explicat toate acestea, dar totodata si semnificatia acestei zile, astazi fiind sarbatorita femeia crestina, cea cu obiceiul si purtarea, nu doar cu numele. (aici audio)

Cuvantul "Mironosita", in zilele noastre tulburi, a luat un inteles negativ, fiind folosit in caracterizarea unei femei cu un comportament necrestin. Insa, noi toti, dar mai ales femeile, sutem datori sa incercam, sa readucem stralucirea, frumusetea si cinstirea acestui cuvant, fiind o lauda adusa femeii, o medalie, sau un engolpion (acea iconita rotunda purtata de episcopi) cu pietre scumpe, pe pieptul nostru.

In mijlocul credinciosilor si a obstii Sfantului Schit, a fost prezent si Preacucernicul Parinte Diacon Ilie Prelipceanu, diacon la Catedrala Arhiepiscopala "Sf. Ap. Petru si Pavel" din Constanta.


«Uita-te si vezi cum a creat Dumnezeu femeia. Nu a luat o bucata din capul barbatului pentru ca nu a vrut ca ea sa-i fie superioara lui. Dar nici n-a luat o bucata din piciorul barbatului, fiindca n-a vrut ca ea sa-i fie sclava. A luat una din coastele barbatului, care era deasupra inimii lui ca sa arate ca femeia ii este draga – egala si iubita.» Sf. Cosma Etolianul

«Sfintelor femei mironosiţe trebuie să le urmeze toate femeile creştine, trebuie să meargă pe aceeaşi cale pe care au mers mironosiţele — pe calea celei mai fierbinţi supuşenii, celei mai pline de abnegaţie iubiri faţă de Domnul Iisus Hristos.Toate femeile care trăiesc in prezent trebuie să ia exemplu de la sfintele femei mironosiţe, care I-au slujit Domnului cu tot ce-au putut — cu grija de El cu munca lor, cu dragostea fierbinte. »Sf. Ier. LUCA al Crimeei 

«Femeia are foarte multă influenţă in căminul ei. Dacă este rea, căminul este compromis. Dacă este bună, face rugăciune tot timpul vieţii sale, incât să aibă o lumină şi o faţă bună cu intreaga ei familie. Cum sunt mamele, aşa sunt şi copiii lor, şi aşa este şi societatea în care trăim. » Pr. SOFIAN


Hristos a inviat!


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu